foto1
Pozovite nas
foto1
062/335-821
foto1
062/468-891
foto1
Ugradnja fasadnih materijala
foto1
Termofasada
E-mail: info@demit-fasada.com
Mobilni: +38162335821

Video

Česta pitanja u vezi sa termofasadom, materijalima i postavkom

1.ŠTA JE FASADNI STIROPOR?

Fasadni stiropor je ekspandirani polistirol gustine od 17-25kg/m3, koji spada u grupu samogasivih materijala. Ćelije od kojih je sastavljen ispunjene su 98% vazduhom, što mu daje visok stepen toplotne izolacije. Prepoznaje se po reljefu sa obe strane što poboljšava sjedinjavanje sa lepkom.


2. KAKO SE PRIPREMA LEPAK I BAVALIT ZA NANOŠENJE?

Na 25kg lepka dodaje se 4-5dl vode. Kod bavalita fasade odnos je: 25kg fasade + 1 litar TD podloge + 4l vode. Majstoru preostaje da proceni gustinu smese. Potrošnja lepka zavisi od podloge na koju se nanosi (da li je površina malterisana ili ne).


3. OD NANOŠENJA LEPKA, POSLE KOLIKO VREMENA SE NANOSI FASADA?

Posle nanošenja završnog sloja lepka treba sačekati toliko dugo (najmanje 24h) dok se uverimo da je lepak suv.


4. ŠTA SE DOBIJA NANOŠENJEM TD-PODLOGE PRE FASADE?

Stavljanjem TD podloge - kao premaz pre nanošenja ili sjedinjavanjem sa završnim slojem fasade (bavalitom), dobija se otpornost same fasade na spoljne klimatske uticaje.


5. OD ČEGA ZAVISI CENA UGRADNJE?

Cena ugradnje zavisi od toga koji deo objekta se izoluje. Niži objekti rade se bez skele te je cena niža, dok spratni delovi zahtevaju postavku skele, što uslovljava višu cenu, a kavalitetan rad majstora ima svoju cenu.


6. KOLIKA JE UŠTEDA U ENERGIJI KADA SE IZOLUJE OBJEKAT?

Ušteda gasa za grejnu sezonu -2,5e/m2 stambenog prostora, ušteda struje za grejnu sezonu -7,5e/m2 stambenog prostora, ušteda lož ulja za grejnu sezonu -3,5e/m2 stambenog prostora, odnosno oko 35% energije u odnosu na neizolovani objekat.


7. DA LI KUPOVATI STIROPOR SA DODACIMA, NPR. BOJA, GRAFIT, ALUMUNIJUM?

Ne. Sve supstance koje se dodaju stiroporu (boja, grafit, aluminijum i dr.) su lošiji izolatori od samog stirpora i samo mu umanjuju izolacione sposobnosti. Razni nazivi dati ofarbanom stiroporu služe isključivo za zbunjivanje kupaca. Ne dozvolite da Vas varaju, tražite atest o poreklu i kvalitetu. Dobijene ateste uporedite sa atestom za fasadni stiropor (20kg/m3) i videćete da čist fasadni stiropor pobeđuje.


8. DA LI ZA TERMOFASADU KORISTITI FALCOVANI STIROPOR?

Da. Uklapanjem tabli stiropora sa falcom sprečava se pojava takozvanih hladnih mostova.